U sklopu projekta „Otpad uredi, kune uštedi“ sufinanciranoga iz Kohezijskog fonda Europske unije Grad Crikvenica i Udruga Žmergo organizirali su edukativnu javnu tribinu na temu kompostiranja.

Tribina se održala u utorak, 3. prosinca u Gradskoj vijećnici, a prvenstveno je bila usmjerena na učenike osnovnih škola kako bi naučili kako na jednostavan način kompostirati kod kuće. Uvodničarke Cvijeta Biščević, permakulturna dizajnerica i edukatorica s diplomom arhitekture i urbanizma i Ivana Hegedüs Crnčić, profesorica u OŠ Zvonka Cara iz Crikvenice, održale su prezentacije na teme kućnog kompostiranja i prirodnog ciklusa kompostiranja u prirodi.

Sudionici su imali priliku vidjeti kompost nastao kompostiranjem u stanu, a osnovnoškolci su za predavačice imali mnoštvo pitanja – smije li se u komposter bacati i kuhana hrana, u kakvoj se kanti kompostira u vrtu, a u kakvoj na balkonu, koliko se veliki komadi materijala smiju bacati u komposter i koliko vremena treba za njihovu razgradnju, što sve spada u“zeleni sloj“ komposta... Na kraju tribine su svi sudionici dobili i prigodne poklone – platnene vrećice „Otpad uredi, kune uštedi“, edukativnu brošuru „Zeleni bonton“ i „Vodič kroz kreativno recikliranje“ autorice Dubravke Kanjski.

Brošuru „Zeleni bonton“ i „Vodič kroz kreativno recikliranje“ možete u elektroničkom obliku besplatno preuzeti na web stranici www.otpad-uredi.com. Na istoj web stranici objavljena je i prezentacija o kompostiranju s javne tribine.

Info letak: Info-letak o kompostiranju