Jučer je u prepunoj dvorani „Zora“ u Crikvenici održana svečana promocija knjige Dubravke Kanjski „Vodič kroz kreativno recikliranje“. Knjiga je nastala u sklopu projekta „Otpad uredi, kune uštedi“ sufinanciranoga iz Kohezijskog fonda Europske unije. Svečanost je otvorila zamjenica gradonačelnica i voditeljica projekta Ivona Matošić Gašparović osvrnuvši se na sve doad provedene aktivnosti u ovom dvogodišnjem projektu koje su većinom bile usmjerene na djecu i mlade, kako bi dobre navike u postupanju s otpadom na zabavan način usvojili od naraniijh dana. Djeca su aktivno sudjelovala u obilježavanju eko-dana, osmislila i snimila svoju eko-pjesmu i himnu, a s posebnim su veseljem sudjelovala i na fotografskoj eko-radionici te radionicama kreativnog recikliranja „Zeleni Smješko“ koje je vodila upravo autorica Dubravka Kanjski te koje su bila podloga i za ovu knjigu. „Vodič kroz kreativno recikliranje“ predstavile su ravnateljica Centra za kulturu „Dr. Ivan Kostrenčić“ Sanja Škrgatić i sama autorica, koja je u svom izlaganju istaknula da je knjiga prvenstveno namijenjena obiteljima koje se žele okušati u izradi uporabnih i ukrasnih predmeta od otpadnih materijala u domaćinstvu koji se obično bacaju u smeće, a mnogi nisu ni svjesni da se od njih mogu napraviti brojni korisni predmeti. To je također izvrstan način za kvalitetno provođenje slobodnog vremena s djecom, razvijanje dječje kreativnosti, mašte i usvajanje dobrih navika u postupanju s otpadom.

U glazbenom dijelu svečanosti najzastupljenije su bile eko-pjesme, eko-himne i recitacije, od kojih su mnoge nastale upravo u sklopu projekta „Otpad uredi, kune uštedi“, a nastupala su djeca iz Dječjeg vrtića „Radost“, učenice Srednje škole dr. Antuna Barca te učenici eko-škole OŠ Vladimira Nazora i OŠ Zvonka Cara – PŠ Selce, koji su za ovu prigodu obukli i kreacije od recikliranih materijala koje su sami izradili.

Posjetitelji su dobili „Vodič kroz kreativno recikliranje“ na poklon, a knjiga će u .pdf formatu biti dostupna i na web stranici projekta „Otpad uredi, kune uštedi“ www.otpad-uredi.com za besplatno preuzimanje.