U sklopu projekta „Otpad uredi, kune uštedi“ u Crikvenici je 16. travnja različitim edukativno-zabavnim aktivnostima obilježen Dan planeta Zemlje.

U jutarnjem dijelu programa u Gradskoj galeriji svečano je otvorena izložba radova djece iz osnovnih škola Vladimira Nazora i Zvonka Cara koji su pohađali fotografske radionice pod mentorstvom Borislava Božića i radionice kreativnog recikliranja koje je osmislila i vodila Dubravka Kanjski. Ravnateljica Centra za kulturu „Dr. Ivan Kostrenčić“ Sanja Škrgatić otvorila je izložbu te zajedno s voditeljicom radionica Dubravkom Kanjski polaznicima čestitala na prekrasnim radovima.

Uz buran aplauz, polaznicima su uručene diplome. Fotografsku izložbu pod nazivom „Čije je ovo“, koja prikazuje nemarno postupanje s otpadom, te izložbu radova od recikliranih materijala koje su učenici pretvorili u umjetnička djela možete razgledati u Gradskoj galeriji u Crikvenici do 27. travnja. U glazbenom dijelu programa nastupio je talentirani gitarist Branislav Štimec, učenik 8. razreda OŠ Vladimira Nazora i 6. razreda Glazbene škole.

Udruga Žmergo iz Opatije organizirala je za polaznike vrtića i učenike osnovnih škola ispred Gradske galerije zanimljivu radionicu izrade eko vrećica od starih majica kojima su djeca udahnula novi život i spasila ih od bacanja u smeće.

Popodnevni dio programa na Trgu Stjepana Radića otvorio je predsjednik Gradskog vijeća Josip Friš istaknuvši da se Dan planeta Zemlje ove godine obilježava u sklopu edukativno-informativne kampanje o održivom gospodarenju otpadom, odnosno projekta „Otpad uredi, kune uštedi“. Projekt je sufinanciran iz Kohezijskog fonda EU-a iznosom od 500.000 kn, a obuhvaća brojne ekološke i edukativne aktivnosti s ciljem edukacije građana i gostiju grada Crikvenice o održivom gospodarenju otpadom.

Program je vodio popularni Šajeta. Na samome početku nastupila su djeca iz skupina „Loptice“ i „Prijatelji“ Dječjeg vrtića „Radost“ koja su otpjevala eko pjesme. Nakon njih su nastupili zborovi OŠ Vladimira Nazora i OŠ Zvonka Cara koji su se također predstavili eko pjesmama i otpjevali himne škole. OŠ Vladimira Nazora nosi i titulu eko škole pa su posjetitelji imali priliku dati donaciju za mirisne eko sapune i eko vrećice koje su učenici sami oslikali. Na štandu OŠ Zvonka Cara prodajnu je izložbu imala Učenička zadruga „Zvončica“ koja je izradila reciklirane ogrlice od pamučnog materijala.

Nakon glazbenog dijela programa, uslijedile su zabavne eko igre u organizaciji Udruge „Žmergo“ te glazbenu podlogu DJ-a Marlona Branka. Djeca su preskakala plastične vijače, odvajala otpad kroz utrku romobilima te igrala „papira s ramena“ (ubacivanje papirnatih lopti u koševe). Paralelno se odvijala radionica krativnog recikliranja Udruge Žmergo – stare majice pretvorene su u atraktivne eko vrećice.

Najmlađe je posjetitelje posebno razveselila predstava za djecu kazališta „Šareni svijet“ pod nazivom „Pažnja, pažnja, dar s neba?!“. Nakon predstave najboljim sudionicima eko igrara dodijeljene su nagrade. Voditelj je sve prisutne pozvao da se odazovu i na obilježavanje Svjetskog dana zaštite okoliša, 5. lipnja, koje će se uz raznolik program održati na istom mjestu – na Trgu Stjepana Radića.